9 работни дни и над 100 доброволци – това е равносметката след трите акции на Института по екологично строителство – ИЕС

Близо 35 доброволци работиха на терен в дните 27, 28 и 29 октомври в село Долни Раковец, когато се проведе третата и последна за годината реставрационна акция на сградата на Института по екологично строителство – ИЕС. Зидовете бяха облицовани със строителен найлон, а във всички стаи на втория етаж бяха поставени „бели вани“ от специално фолио, което да не позволи на водата да компрометира постройката през зимния период.

„На всяка следваща акция към нас не само се присъединяват нови хора, но се връщат и вече познати доброволци, което ни радва изключително много!“, сподели Добромир Машев, председател на ИЕС. „Това означава, че каузата ни е припозната от тези хора и те ни помагат устойчиво във времето, защото виждат потенциала на екологичното строителство.“

„Бързаме бавно“, каза още Добромир Машев, „защото имаме сериозно количество работа, която вършим изцяло на доброволни начала. Това е голямо предизвикателство, в което получаваме подкрепата на фирми, специалисти и хора от цялата страна, които също като нас не се страхуват да следват мечтите си!“ Целта на организаторите на доброволческите акции е сградата на старото училище в село Долни Раковец, Радомирско да се превърне в първия в България и на Балканите Институт по екологично строителство.

В духа на обученията и обмена на опит на една от стените на сградата беше направена демонстрация на работа с фина глинена мазилка. Добромир Машев показа възможностите на екологичния материал и разясни особеностите и тънкостите при работа с него. Смелчаци също опитаха да измажат част от стената с глина и развихриха въображението си.

Майстор-реставратор на дограми успя да обработи и поправи част от прозорците на старото училище и затвори изцяло една от стаите. Той ще продължи работата си и през месец ноември, като целта е да възстанови всички прозорци на първия етаж на зданието.

Ако някой желае да подкрепи каузата на ИЕС – екологичното строителството да достигне до повече хора, като се сдобие със собствен дом, може да я подкрепи финансово чрез дарителската сметка на сдружението, насочена изцяло за реставрация на сградата и така да стане #ИесАнгел.