Три дни чистене. Яко чистене. Целта?

Три дни чистене. Яко чистене. Целта? ИЕС – Институт по екологично строителство да си има дом.

Когато искаме да създадем нещо ново и здраво първата задача е да премахнем старото, неработещото, болното. Но много внимателно, с мисъл и уважение към онова, което сме заварили.

Основната ни цел за тези три дни беше безопасност. Над главите ни висяха тонове керемиди и дървен материал, които към днешна дата се намират на сигурно място в двора на училището. Екипът на покрива свърши невероятна работа!

Шепа специалисти с една задружна бригада доброволци – от 10 до 80 годишни, свършихме невъзможното – за тези три дни обезопасихме сградата и изнесохме стотици тонове строителни материали и битови отпадъци отвътре.

Благодарим на всеки един доброволец, който присъства при нас тези дни. Всеки даде според силите си и така успяхме заедно да преизпълним плана си.

Към нас се присъединиха няколко човека, работиха на равно с нас и станаха истински част от екипа ни. И на вас благодарим, добре дошли в нашето семейство!

Специални благодарности на Иван Йотов, който засне цялото мероприятие, беше на всички ключови точки и документира безупречно тези дни. Благодарим за всеотдайността, професионализма и помощта!

Благодарим на всички онези, които не бяха на място с нас, но ни подкрепиха, кой с каквото може. Стройрент, АтаТандем, Д1, Севарекс и Шансонстрой са сред юридическите лица, които ни осигуриха техника и оборудване за да бъде възможно всичко това. Благодарим ви!

Вярваме, че невъзможни неща няма. Тази първа крачка ни доказа точно това – силните сърца сбъдват големи мечти. И за тях невъзможно няма!

И сега малко за бъдещето. Обезопасяването на сградата целеше безопасност. Безопасност, за да може вътре да влезе една група архитекти, инженери и студенти, която да заснеме и документира сградата.

Целта ни отново е висока – няма просто да заснемем една полуразрушена сграда. Ще работим с максимален детайл. Ще документираме сградата, съществуващото положение, видимите нарушения, потенциалните причини за това. Ще си поговорим за това какво се е случило тук, ще разберем и какво е било и как да го възстановим. Ще работим на терен, но и по снимков материал, за да възстановим цялостно облика на сградата.

Имаме обект, който е пострадал от вода и от огън. Ще бъде интересно! Добре дошли са всички, студенти и специалисти. Очакваме ви, за да случим заедно Дома на ИЕС!

(Автор: арх. Цвета Гочева, 14 юни 2023г.)