ЗА ИЕС

Сдружение „Институт по екологично строителство“ (ЕИК 207141016) е учредено на 31 октомври 2022 година, с адрес обл. Перник, общ. Радомир, село Долни Раковец – сградата на старото училище „Никола Йонков Вапцаров“. Сдружението е организация с нестопанска цел, посветена на повишаването на строителната култура в България и разпространяването на принципите на екологичното строителство с цел подобряване качеството на живот, съобразно природните принципи и дадености. Ето и нашият КАЛЕНДАР на събитията! 

ЕКИП

Учредители:

Добромир Машев

Председател
Първият и единствен строителен геобиолог в България. Завършил Приложна геология и минералогия, Управление на природните ресурси; квалифициран в строителството с естествени материали и технолог по сухи строителни смеси. "Ключът към щастието е да правиш това, което обичаш и да виждаш как твоят труд радва хората около теб, подобрявайки тяхната жизнена среда."

Хари Налбантов

Зам. Председател
Визионер, иноватор и деятел в строителството с естествени материали.
Вдъхновен да изгражда, развива и надгражда по-добри практики в бранша.
Вярва в приложението на естествените материали като .... начин на живот и вярна посока за напред...

Георги Георгиев

Зам. Председател
Архитект на свободна практика с над двадесетгодишен опит в строителството с естествени материали. Има публикации в Англия, САЩ, Франция и Австрия. Детският екостационар „Бели брези“, реализиран по негов проект, получи специална награда в конкурса „Сграда на годината 2013“. Автор на електронна книга „Строителство с естествени материали“.

Членове:

Валентин Машев

Завършил Технологично училище Електронни системи; бакалавър специалност „ Компютърни системи и технологии“ в Технически университет, гр. София.
Основна дейност - Technical Lead в DHL Freight Enterprise Software Solutions

"Вярвам, че можем да бъдем проводник към по-здравословен и целесъобразен начин на живот."

Владимир Гечев

Програмист, завършил Техническия университет в София, който преди години сам си построи къща от слама, а днес, когато вече не е програмист, създава домове от сламени панели за други хора. Има опит в изследванията и разработките в областта на производството на сламени модули.

Александър Събев

Бакалавър и магистър по икономика, София, България. Магистър по политически науки, Бонн, Германия. Едногодишен стаж по маркетинг, Москва, Русия. Експерт по управление на проекти и програми, ПМП.

Устав на Института по екологично строителство

ЦЕЛИ

Целите на ИЕС са описани детайлно в Устава на сдружението, но ето някои акценти:

  • Спомага за развитието и съдейства за повишаването на строителната култура и популяризирането на естествените строителни материали;
  • Сътрудничи с институции, физически и юридически лица на национално и международно ниво с цел развитие на устойчиви строителни практики;
  • Разпространява принципите на устойчивата строителна култура, устойчивия начин на живот и здравословния жизнен микро климат сред подрастващите и обществото;
  • Провежда цялостни обучителни цикли, информационни кампании, семинари, курсове, лагери и други, насочени към разширяване на знанията за екологичното строителство;
  • Обединява усилията на обществото и специалистите в областите: архитектура, строителство, реставрация и безопасни условия на живот и труд, на национално, регионално и международно ниво

ПРОЕКТИ

Подготвяме първия ни международен проект по програма ERASMUS +, който се надяваме да бъде одобрен и да се случи през пролетта на 2024 година!

СЪБИТИЯ

КАЛЕНДАР на събитията за 2024 година!

Първата и най-важна задача на ИЕС е реставрацията на сградата на училище „Никола Йонков Вапцаров“ в село Долни Раковец. Училището беше предоставено за безвъзмездно ползване на сдружението благодарение на усилията на местната администрация в град Радомир и в село Долни Раковец. През есента на 2022 година покривът на сградата е изцяло изгорял при пожар и именно поставянето на нов покрив е първата и най-значима задача.

В началото на юни месец (9, 10, 11) се проведе първата доброволческа акция на терен, в която се събраха близо 80 човека, сред които: професионалисти архитекти, строители, инженери, както и ентусиасти, и за три дни изнесоха над 250 тона строителен и битов отпадък от сградата. Изгорелият покрив беше срутен, етажите и мазето на училището почистени, материалите – тухли, керемиди, дъски – разпределени в двора. 

Последва архитектурно заснемане на сградата, в което се включиха архитекти и студенти с цел да се изготви цялостен реставрационен проект

В началото на септември месец (8, 9 и 10) се проведе втората доброволческа акция. Във вътрешността на сградата беше премахната компрометираната мазилка с цел стените да започнат да дишат и изсъхнат по-добре след големите дъждове от миналите месеци. Стените на втория етаж бяха подготвени за последващо полагане на жертвена глинена мазилка. Целта е тя да поеме вредните соли и запази зидовете от неприятните влияния на атмосферните условия през зимните месеци. Покривът на училището – 230 кв.м., беше частично покрит със строителен найлон, като организаторите успяха да затворят и почти всички зидове, за да не може вода или сняг да влизат вертикално по зида.

Сортираните на двора материали, извадени от сградата по време на първото доброволческо събитие през юни месец, влязоха в употреба. С тях беше оформено символично дърво в бившето опитно поле на училището, където в бъдеще се очаква да се издигнат 4 малки бунгала, построени от различни естествени строителни материали. В центъра на короната на дървото участниците в акцията посадиха дарения от местния радомирски разсадник Сребрист бор, като символ и свидетел на възраждането на екологичното строителство в България.

Към инициативата този път имаше интерес от няколко международни медии. Специално за събитието дойдоха гости от NDR Германия. Те изразиха възхищението си от ентусиазма и чистотата на инициативата и предложиха да направят документален филм за случващото се. Сходен интерес към каузата на ИЕС и цялостното развитие на екологичното строителство на Балканите дойде и от Франция. Съответно бяха заснети няколко видеоклипа и беше направена онлайн връзка на терен. Стремежът е дейността на Института по екологично строителство да получи медийно отразяване и в други европейски страни, за да може ИЕС да допринася за промяната на строителните практики и стандарти в региона.